Geen veilingsite maar verkapte goksite

Gepubliceerd:
Geen veilingsite maar verkapte goksite
Door: redactie

In België is nogal wat ophef ontstaan over swoggi.be. De veilingsite, die onderdeel is van een netwerk met vele gelijksoortige websites, waaronder ook het Nederlandse swoggi.nl, wordt door velen gezien als een verkapte goksite in plaats van een veilingsite.
Inmiddels is de Belgische Kansspelcommissie ingeschakeld, die de zaak verder gaat onderzoeken. Hierbij wordt gekeken of swoggi.be inderdaad voldoet aan de voorwaarden om als kansspel gezien te worden.

Bieden op elektronica
De veilingsite werkt eenvoudig gezegd als volgt. Je koopt voor €50 euro credits, waarmee je op allerlei verschillende veilingen kunt bieden. Het gaat daarbij veelal om elektronica zoals mobiele telefoons, televisies en huishoudelijke apparaten. Een bieding kost je meestal 50 cent, een zogenaamde centenveiling dat van je tegoed van €50 wordt afgehaald. Maar door het doen van een bod, verleng je ook de tijd van de veiling weer met 15 seconden. Pas als er in die 15 seconden helemaal niemand meer hoger biedt, is het product van jou.

Radioprogramma
In het Belgische Radio 1 programma Hautekiet werd op 14 november aandacht besteed aan de vraag of Swoggi inderdaad een goksite is en of de biedingen betrouwbaar zijn daar het lijkt dat er gebruik wordt gemaakt van nepbieders om meer biedingen te krijgen en de prijs op te drijven. In het programma kwam onder andere Marjolein de Paepe van de Kansspelcommissie aan het woord. Volgens haar is er sprake van een kansspel als een spel (in dit geval een website) voldoet aan 3 voorwaarden:

  1. Er moet geld betaald worden om deel te nemen
  2. Er kan iets gewonnen worden
  3. Er is een toevalselement aanwezig

Inmiddels onderzoekt de Kansspelcommissie of de veilingsite inderdaad een kansspel is. Volgens de Paepe zou bij een positieve uitslag de website in December van dit jaar al op de zwarte lijst geplaatst kunnen worden. Zelf is zij er in elk geval al uit: "Veilingsites zoals swoggi.be zijn illegale gokwebsites. Kansspelen zijn in het leven geroepen om de organisator rijk te maken, en niet de gokker."