Strenge regels online gokken op sport

Gepubliceerd:
Strenge regels online gokken op sport
Door: redactie

Een Kamermeerderheid van VVD en PvdA wil dat er bij de legalisering van gokken op internet niet ingezet kan worden op makkelijk te beïnvloeden sportelementen. Gokken op de uitslagen en resultaten van sportwedstrijden zijn alleen toegestaan als die zich slecht lenen voor matchfixing, omkoping of elke andere vorm van manipulatie.

Aanpassing
Een Kamermeerderheid staat in grote lijnen positief tegenover de plannen, maar kwam wel met aanvullende eisen en wensen. Over de wijzigingen hebben de regeringspartijen overleg gehad met NOC*NSF en de KNVB. De KNVB is blij met de wijzigingen, want zij vinden het belangrijk dat voetballers het wedstrijdverloop bepalen en niet criminelen.

Nieuwe gokwet om matchfixing te voorkomen
De nieuwe gokwet zal een verbod bevatten op risicovolle sportweddenschappen. Denk daarbij aan zaken als het inzetten van geld op het krijgen van een rode kaart bij voetbal of het slaan van een dubbele fout bij tennis. Dit soort handelingen zijn namelijk eenvoudig door de betrokken spelers te manipuleren. Gokken op de uitslag zelf is volgens de partijen wel toegestaan, want daarbij is het risico op beïnvloeding vele malen kleiner.

Legalisering internetgokken
Al langere tijd is het kabinet bezig met een plan om internetgokken te legaliseren en het kabinet diende vorig jaar een wetsvoorstel in om alles te regelen. De bedoeling was dat deze markt begin 2015 al open zou gaan, maar het blijkt nogal complex om alles op de juiste manier in te voeren. Men verwacht dan ook dat er volgend jaar verder over zal worden gesproken door de Tweede Kamer.

Buitenland
Bij aanbieders als Unibet en Bwin (beide gevestigd in het buitenland) kan al jaren wel gegokt worden op sportuitslagen. In Nederland is vooralsnog alleen legaal op sportwedstrijden te gokken via de Lotto; zowel in de winkel als via de site. Vooraf inzetten op de uitslag is daar mogelijk, maar niet op wedstrijden die al bezig zijn. Dat zal ook niet anders worden met de nieuwe wet.