Kansspelautoriteit gaat internationaal samenwerken om illegale goksites te bestrijden

Gepubliceerd:
Kansspelautoriteit gaat internationaal samenwerken om illegale goksites te bestrijden
Door: redactie

Nederland wil illegaal gokken gaan opsporen samen met België, Frankrijk, Denemarken en op termijn wellicht ook het Verenigd Koninkrijk. Op BNR nieuwsradio liet de voorzitter van de Nederlandse Kansspelautoriteit, Jan Suyver, weten dat zij intensief wil gaan samenwerken met collega's in deze Europese landen.
De samenwerking wordt met name ingezet om het illegaal online gokken tegen te gaan. De bedoeling is dat de plannen in de loop van volgend jaar in werking treden. Op dit moment moeten er eerst nog 'letters of intent' gesloten worden. De definitieve samenwerkingsovereenkomst wordt pas gesloten als de online wet in Nederland in werking is getreden. Volgens Suyver zal dat in 2015 zijn.

Het reguleren van de online markt
Pas als die wet er is, zit Nederland op hetzelfde niveau als de andere Europese landen. Het is daarom dus hoog tijd dat de wet er gaat komen. Iets waar staatssecretaris Teeven volgens Suyver dan nu ook al hard aan het werken is en wat is afgesproken in het regeerakkoord. De bedoeling is om de online markt te reguleren, waardoor online aanbieders een vergunning moeten aanvragen bij de Kansspelautoriteit. Zo wordt de gemiddelde speler in Nederland uiteindelijk zo veel mogelijk geleid naar online aanbieders met een vergunning en worden de illegale online aanbieders langzaam maar zeker weggedrukt.

Blokkeren illegale goksites?
Het zou kunnen zijn dat de internationale samenwerking er voor zorgt dat ook Nederland illegale goksites gaat blokkeren, zoals dat nu al gebeurt in bijvoorbeeld België en Denemarken. Daar zijn zwarte lijsten opgesteld van sites die verboden zijn en op internet dan ook geblokkeerd worden. Overigens heeft een meerderheid in het Europees parlement wel tegen gestemd om lidstaten te verplichten illegale goksites te blokkeren.

Deens model
Volgens Suyver zal de Nederlandse wetgeving veel gaan lijken op het Deense model. Daar worden alle kansspelen sinds 1948 door 1 bedrijf aangeboden, genaamd Danske Spil. De Deense regering had de controle over 80% van dit bedrijf en gebruikte haar monopolypositie om het gokken in Denemarken te reguleren. De website van Danske Spil was daar de enige mogelijkheid voor Denen om online te gokken, waarbij elke speler ook nog eens gebonden was aan een maximum gokbedrag van €670 per dag. Vanaf 2008 is de regering bezig geweest om online gokken te legaliseren en een licentiesysteem te ontwikkelen zodat de online gokindustrie in Denemarken ook werd opengesteld voor andere bedrijven. Onderdeel van de regelgeving is dat online gokbedrijven aan verschillende voorwaarden moeten voldoen. Zo moeten ze een kantoor hebben dat fysiek in Denemarken is gelegen en moeten ze beschikken over een rapportagesysteem dat voldoet aan de eisen van de Deense belastingregels. Een licentie kost initieel €36.000 en daar komt nog een jaarlijkse fee bij van tussen de €7.000 en €200.000, gebaseerd op de behaalde omzet en winst.