Legaliseren online gokken slecht voor sportclubs

Gepubliceerd:
Legaliseren online gokken slecht voor sportclubs
Door: redactie

Volgens André Bolhuis van Sportkoepel NOC/NSF is het legaliseren van online gokken in Nederland een regelrechte bedreiging voor het voortbestaan van allerhande sportverenigingen.
Sportclubs krijgen namelijk nu jaarlijks zo'n 65 miljoen euro uit de opbrengsten van (goede-doelen) loterijen en de kans bestaat dat dat bedrag veel minder zal worden als er voortaan ook legaal online gegokt kan worden.

Legalisering van online gokken
Zoals bekend wil het kabinet het gokken via internet gaan legaliseren. VVD-Staatssecretaris Teeven van Justitie diende in mei 2013 een wetsvoorstel in over online gokken waarmee bedrijven vanaf 2015 een vergunning kunnen krijgen. Zoals het er nu naar uitziet is het enige wat die bedrijven daarvoor hoeven te doen probleemgokkers weren en over hun winsten 20% belasting betalen.

Contributies worden 4 keer zo hoog
Volgens Bolhuis kunnen de contributies van sportclubs dankzij de legalisering van online gokken in de toekomst wel 4 keer zo hoog worden. Als er steeds meer mensen online gaan gokken, zal er minder geld besteed worden aan de reguliere loterijen zoals de Lotto, de Postcodeloterij en de Staatsloterij. Hierdoor hebben deze loterijen minder opbrengsten en aangezien zij normaal 50% van hun winst beschikbaar stellen aan goede doelen (waaronder sportverenigingen), zal dat bedrag volgens Bolhuis in de toekomst fors lager worden. Waardoor sportclubs genoodzaakt zijn om op andere manieren het hoofd boven water te houden, bijvoorbeeld door het verhogen van de contributie.

Juist meer geld voor sportclubs
Ex-politicus Robin Linschoten denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. Hij is vertegenwoordiger van een aantal online gokbedrijven die zich vanuit Malta richten op de Nederlandse markt. Het zal hem niks verbazen als er juist meer geld beschikbaar gaat komen voor goede doelen (en de sportclubs). Hij verwacht dat de online goksites best geld willen gaan afdragen voor zaken als sport en cultuur. Aanbieders van online gaming zijn dan ook al aan het sponsoren geslagen, zowel op het gebied van sportactiviteiten als op het gebied van culturele activiteiten. Bovendien is gebleken dat het in de landen waar online gokken inmiddels al gereguleerd is, helemaal niet ten koste is gegaan van de bestaande loterijen.