Verbod op reclame voor illegale goksites

Gepubliceerd:
Verbod op reclame illegale goksites
Door: redactie

De Nederlandse Kansspelautoriteit wil dat advertenties voor illegale goksites verdwijnen. De organisatie is van plan om vergaande afspraken te maken met reclamemakers zodat dergelijke advertenties in de toekomst niet meer toegestaan zijn. De eerste gesprekken hierover zijn zes weken geleden al gevoerd.

Extra barrière
Op dit moment is het bevorderen en stimuleren van illegale kansspelen al verboden. De Nederlandse Kansspelautoriteit kan boetes opleggen aan diverse media, websites en andere partijen die reclames met betrekking tot illegale goksites plaatsen. Het lijkt er op dat dit niet genoeg is, aangezien er nu ook afspraken gemaakt gaan worden met reclamemakers. Door de afspraken met reclamemakers wil de autoriteit een extra barrière opwerpen, zo meldt het ANP.

Eerdere afspraken met social media
Voorheen zijn er bijvoorbeeld ook al soortgelijke afspraken met Facebook en Hyves gemaakt. Als de autoriteit melding maakt bij Facebook van websites of illegale kansspelaanbieders die hun reclame op het gebied van kansspelen op Nederland richten en geen vergunning hebben, dan worden zij geblokkeerd door Facebook.

Ook affiliates worden bestraft
Het nog op te stellen convenant moet ook gaan gelden voor de zogenoemde affiliates die onder andere apps en websites van reclamebanners voorzien. Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners belonen voor gegenereerde verkopen of leads die de partner heeft aangeleverd. Het enige wat deze affiliates hoeven doen is een advertentie van die adverteerder op hun eigen website of app plaatsen. Zij ontvangen vervolgens geld van de adverteerder als er uit het doorverwijzen van klanten een lead of verkoop volgt.

Snelle invoering
Zo'n anderhalve maand geleden is er voor het eerst overleg geweest met verschillende reclamemakers. Als het aan de Kansspelautoriteit ligt, dan komt het convenant er zo snel mogelijk.