Red Dog spelregels

Red Dog komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en werd al in de 19e eeuw bedacht. Het heette toen nog in-between. Op zich een logische naam want het spel draait erom dat de derde kaart die gedraaid wordt qua waarde tussen de eerste twee kaarten ligt. Dit vormt dan ook meteen de belangrijkste basis van de Red Dog spelregels. Het spelletje In-between werd overigens niet zo heel lang gespeeld. Pas na aanpassing van het spel in Red Dog (waarbij ook verbeterde spelregels hoorden) werd het spel weer populair.

Hoe speel je Red Dog?

Red Dog wordt gespeeld met alle 52 speelkaarten uit een stok. Je doet een eerste inzet voor het spel begint en je krijgt als speler dan drie kaarten uitgedeeld, waarvan er twee zichtbaar worden neergelegd en de derde met de rug naar boven. Nu mag ke kiezen of je je eerste inzet verdubbelt of juist niet. Dan ga je inzetten op de kans dat deze derde kaart een waarde heeft die tussen de twee andere speelkaarten in ligt (de zogeheten spread). Let wel op dat de 2 daarbij de laagste kaart is en de aas de hoogste (14 punten). Voorbeeldje: bij een 4 en een 8 moet de kaart dan een 5, een 6 of een 7 zijn. Hoe kleiner de kans is (of hoe kleiner de spread is), hoe hoger je uitbetaling is als de kaart binnen de spread valt.

Spelregels Red Dog: de uitbetaling

Zoals gezegd: hoe hoog je uitbetaling is, wordt bepaald door de spreiding van de twee gedeelde kaarten. Is de spreiding 4 kaarten of meer, dan is de uitbetaling 1:1. Bij 3 kaarten spreiding krijg je 2:1 uitbetaald. Een spreiding van 2 kaarten krijg je als je het goed hebt 4:1 uitbetaald. Bij een spreiding van 1 kaart bedraagt de uitbetaling 5:1. Overigens: als allebei de eerste kaarten gelijk zijn, draait de dealer nog een kaart om. Als die kaart weer hetzelfde is krijg je 12 keer je inzet uitbetaald. Is de derde kaart van een andere waarde? Dan krijg je je oorspronkelijke inzet terug. Hetzelfde geldt als de twee uitgedeelde kaarten opeenvolgend zijn.

Verder is er eigenlijk niet zo veel over de Red Dog spelregels te melden. Is het dan misschien nog strategisch of tactisch te spelen? Het is in elk geval slim om vooraf te kijken naar je verdubbelingsstrategie. Eigenlijk kun je verdubbelen het beste doen bij een spread van 7 of meer. Je hebt dan namelijk meer dan 50% kans dat de volgende kaart tussen de twee eerste kaarten ligt in waarde.