Speel bewust

Gokverslaving: herkennen en erkennen

Er zijn genoeg dingen in het leven die op mensen een verslavende uitwerking hebben. Vaak gaat dat om redelijk onschuldige zaken. Zoals een nieuw spelletje op je telefoon of een zak met heerlijke snoepjes. Maar er zijn natuurlijk ook een aantal minder onschuldige dingen die een verslavende werking kunnen hebben. Wat te denken van bijvoorbeeld online gokken? Misschien dat je zelf wel eens op goksites gespeeld of iemand kent die dat zo nu en dan probeert. Het wordt pas vervelend op het moment dat gokken iemands leven gaat beheersen. Daarom is het altijd handig als je kan herkennen of je te maken hebt met een gokverslaving. En dat je tegelijkertijd ook weet wat je er tegen kunt doen. Op deze pagina krijg je extra informatie over het herkennen, erkennen, voorkomen en tegengaan van een gokverslaving.

Het begint met herkennen en erkennen

De eerste stap is meteen ook de meest lastige. Want hoe weet je nu bij jezelf of je met een verslaving te maken hebt en niet met verantwoord gokken bezig bent? De kans is groot dat je de signalen zelf niet eens herkent. Of wil herkennen. Maar heb je de volgende zaken de afgelopen tijd nog gezegd met het oog op online gokken?

Het valt best wel mee hoe veel en hoe vaak ik gok! En vorige week won ik gewoon een mooi bedrag!
Als het moet, kan ik direct stoppen hoor.

Ga voor jezelf eens na of deze uitspraken ook echt kloppen. Houd je jezelf niet voor de gek?

Stellingen die de mate van risicogedrag bepalen

Hieronder vind je een aantal stellingen. Beantwoord ze in gedachten met ja of nee. En tel vervolgens hoe vaak je antwoord ja was. Want hoe vaker dat je antwoord ja is, hoe groter de kans is dat je een gokprobleem of een gokverslaving hebt.

Ik besteed meer geld dan ik vooraf van plan was als ik ga gokken.
Ik ga vaak door met gokken tot mijn geld op is in plaats van eerder te cashen.
Ik let niet meer op de tijd en speel langer dan de bedoeling was.
Ik gok vooral om eerder verloren geld terug te winnen.
Ik ben snel boos als iets niet goed gaat bij het gokken.
Ik heb steeds de hoop en het gevoel dat ik grote winsten ga behalen.
Ik lieg soms tegen mensen die dicht bij me staan.
Ik verlies omdat ik niet goed genoeg speelde.
Ik moet voor steeds meer geld spelen om dezelfde spanning te ervaren.
Soms verkies ik gokken boven familie, vrienden of mijn werk.
Ik besteed meer tijd aan gokken dan aan andere zaken.
Ik besteed veel meer tijd aan gokken dan ik laat doorschemeren aan anderen.

Zelfhulpmiddelen

Wil je het gokken onder controle krijgen dan kan je ook gebruikmaken van verschillende zelfhulpmiddelen. Zoals het installeren van software op je computer die ervoor zorgt dat je niet meer op goksites kunt komen. Of het instellen van limieten in je spelersaccount. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je maar 100 euro kunt storten per week of dat je per beurt maximaal 1 euro mag inzetten. Jezelf tijdelijk (of voor altijd) blokkeren voor een goksite waar je regelmatig speelt behoort ook tot de mogelijkheden. Als je echt geen controle hebt kun je ook alle goksites blokkeren door gebruik te maken van speciale software.

Een gokprobleem: zoek contact met anderen

Je bent echt niet de enige persoon met een gokprobleem of gokverslaving. Misschien is er wel een groep voor anonieme gokkers bij je in de buurt. Bezoek eens een van hun bijeenkomsten en ontdek dat je zeker niet alleen met deze problematiek te maken hebt. Je kan ook contact opnemen met een speciale kliniek of een psycholoog als je vermoedt dat je te maken hebt met een gokverslaving. Toegeven dat je een probleem hebt, is al een zeer belangrijke stap op weg naar herstel.

Adressen rondom gokverslaving

Hieronder vind je verschillende adressen waar je terecht kunt als je bang bent dat je misschien een gokverslaving hebt.

tichting AGOG Nederland (Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers)

De stichting AGOG biedt hulp aan mensen die problematisch gokken en aan mensen die problemen hebben met het gokgedrag van een naaste. Er vinden hier structurele groepsbijeenkomsten van anonieme gokkers en hun naasten plaats.

Adres:
Stichting AGOG Nederland
Postbus 45
5604 EA Eindhoven
Telefoon: 0900 2177721 (€0,10 p/m)
website: www.agog.nl
e-mail: ibagog@agog.nl

Voorkom! Verslavingspreventie

Voorkom! Verslavingspreventie geeft voorlichting over verslavende middelen, voornamelijk op scholen. Je vindt veel informatie over diverse verslavingen, waaronder ook gokverslaving op hun website.

Adres:
Voorkom! Verslavingspreventie
Bezoekadres: Hoofdstraat 260
3972 LL Driebergen-Rijsenburg
Telefoon: 0850-404850
website: www.voorkom.nl
e-mail: stichting@voorkom.nl